Od plastových odpadů, přes vyhazování jídla, palmový olej až po klimatickou změnu. Udržitelnost se dostává stále více do popředí. O tomto tématu se většinou diskutuje ve spojitosti s přínosem pro planetu, má však udržitelnost pozitivní vliv také na život člověka? Nejedná se jen o velkou míru odříkání? Pravda je prostá. I my jsme součástí přírody a je-li něco dobré pro naše životní prostředí, musí to být dobré i pro nás. Každému z nás je jasné, že samotné třídění odpadů nic neřeší, nejde ani o to, aby každý okamžitě zcela změnil svůj životní styl, ale každý z nás můžeme podniknout drobné krůčky, které pomohou nejen přírodě, ale také nám samotným.
Nadměrná konzumace masa zvyšuje riziko vzniku řady onemocnění. Studie provedená Oxfordskou univerzitou poukázala na to, že u lidí, kteří konzumují velký objem červeného masa a masných výrobků, je vyšší výskyt ischemických srdečních chorob, plicní pneumonie, cukrovky a nádorových onemocnění tlustého střeva. Ani nadměrná konzumace drůbežího masa není pro tělo vhodná. U takových jedinců byl zaznamenán častější výskyt onemocnění žlučníku, zánětu žaludku či dvanáctníku a cukrovky, ale také gastroezofageální refluxní choroby. Častá konzumace masa však není devastující jen pro naše tělo, ale vysoká živočišná produkce je obrovskou zátěží pro životní prostředí a přispívá ke klimatickému oteplování kvůli vysoké emisi skleníkových plynů, v globálním měřítku se jedná zhruba o pětinu celkové produkce CO2. Oproti tomu strava bohatá na ovoce, zeleninu, ryby a obiloviny snižuje riziko kardiovaskulárních chorob, cukrovky a některých typů rakoviny, navíc přispívá k lepšímu psychickému i fyzickému zdraví. Tak co kdybyste třeba začali bezmasým pondělím a na svůj jídelníček zařadili některé z chutných vegetariánských pokrmů? Můžete využít např. aplikace Jíme zdravě, kde najdete mnoho zajímavých bezmasých receptů.
Negativní vliv plastů na životní prostředí je dobře znám, ale některé plasty mohou být škodlivé i pro lidské zdraví. Např. plast známý jako BPA, který se běžně používá na výrobu krabiček na potraviny nebo plastových láhví, pravděpodobně způsobuje vyšší krevní tlak a nepříznivě ovlivňuje vývoj mozku a prostaty dětí a novorozenců a má vliv na neplodnost u mužů. Bohužel se ukazuje, že ani BPA-free plasty nejsou dobrým řešením, jelikož obsahují chemikálie, které údajně negativně ovlivňují vývoj mozku. Kromě toho balené nápoje obsahují mnohem více mikroplastů než voda z kohoutku. To už je dost dobrých důvodů proč raději zvolit láhev ze skla či nerezu.
Doprava má ve světovém měřítku na svědomí téměř jednu třetinu (29%) skleníkových plynů. Studie WHO realizovaná ve vice než 4 300 městech ukázala, že pouze 20 % městské populace žije v oblastech, které splňují podmínky na kvalitu ovzduší. Vzdát se automobilu nebývá vždy snadné a někdy to ani z praktických důvodů není možné. Zkuste však popřemýšlet o možnosti sdílení automobilu. Jízdy autem můžete zaměnit za autobus či vlak, ale můžete využít i kolo nebo jít prostě pěšky, a tak uděláte něco pro planetu i pro své zdraví.
Zlepšit kvalitu vzduchu ve svém okolí můžete také tím, že se rozhodnete odebírat tzv. zelenou energii. Zelená energie je taková energie, která byla vyrobena čistě z obnovitelných zdrojů. V současné době se vyplatí uvažovat také o instalaci solárního panelu či o instalaci termálního čerpadla. Zvláště nyní, kdy je situace na trhu s energiemi velmi nejistá, se jedná o velmi rozumnou investici. K její realizaci navíc můžete čerpat dotace https://novazelenausporam.cz.
Textilní průmysl patří mezi zásadní znečišťovatele životního prostředí. Na jedné straně se jedná o využití velkého množství hnojiv potřebných k pěstování bavlny, na straně druhé je to kontaminace vod. I zde můžete najít způsob, jak být vůči planetě šetrnější. Můžete si například místo bavlny vybrat oblečení z bambusu. Bambus se pěstuje bez pesticidů a jeden akr půdy má 10 krát vyšší výnos než akr bavlny. Navíc je měkčí, má antibakteriální a antifungicidní vlastnosti a jen tak se neonosí. Velkým trendem je také tzv. pomalá móda, nebo-li slow fashion, jejímž principem je vnímat nákup oblečení jako dlouhodobější investici. Můžete zavítat do obchodů, kde se na slow fashion zaměřují (např. Nila store či lokální návrháři a menší lokální značky), ale můžete také nad svými investicemi do oblečení začít jen více přemýšlet. Rozhodně to neznamená, že byste nyní měli všechno své oblečení z módních řetězců vyhodit a začít nakupovat pouze to vyrobené udržitelným způsobem. Nosit dokola to, co již doma máme, ať už jsme ho v minulosti koupili kdekoliv, je také příkladem slow fashion. A pokud vám oblečení, co máte doma již nesedí? Zkuste techniku zvanou upcyklace - zkuste ho přetvořit v jiný kousek a najít mu tak nové využití. Nebojte se ani second-handů. V současné době již nejsou vnímány jako obchody pro sociálně slabé, ale můžete zde najít i velmi pěkné módní kousky. Zajímavá je také platforma Vinted, která je obchodní sociální sítí umožňující prodej, výměnu, nákup či darování oblečení, módních doplňků i kosmetiky. A až si budete chtít příště něco koupit, můžete se zamyslet nad tzv. Cost Per Wear - neboli kolik vás stálo jedno nošení daného kousku. Pokud jste si například koupili tričko za 200 Kč a vzali si ho za sebe 100krát, CPW se rovná 2 Kč. Pokud jste si však koupili tričko za 200 Kč a vzali si ho na sebe pouze 2krát, pak je CPW rovný 100 Kč, což je výrazně více než v prvním případě. Nad CPW se vyplatí přemýšlet např. při nákupu kvalitnějšího a dražšího kousku. Můžete si samozřejmě koupit tričko za 200 Kč, avšak po 4 nošení se vám může seprat a tričko možná budete muset přeřadit do poličky "na doma". Cost per wear by byl v tomto případě 50 Kč. Pokud se však rozhodnete trochu zainvestovat a zakoupíte podobné tričko, avšak kvalitnější, za 600 Kč, které vám vydrží např. 50 nošení, CPW bude rázem pouze 12 Kč. Kromě toho, že tedy nakoupíte tričko vyrobené udržitelným způsobem, při čemž ušetříte planetu a lidé v celém dodavatelském řetězci budou spravedlivě zaplaceni, ušetříte v konečném případě i vaše vlastní peníze.
Určitě chodíte i vy pravidelně do obchodu. V takovém případě si vždy sbalte vlastní nákupní tašku. Ať to je plastová taška z jiného obchodu, kterou umíte používat opakovaně nebo to je síťovaná / textilní taška, znovu použití téže tašky ušetří vám peníze a přírodě zdraví. A to se netýká pouze celého nákupu, ale i například ovoce či zeleniny. Skoro v každém supermarketu již vedle klasických jednorázových sáčků najdeme i ty znovuvyužitelné - anebo jednoduše některé ovoce či zelenina sáček ani nepotřebuje. Ve větších městech navíc často najdeme i bezobalové obchody, kde si do vlastních nádob můžete načepovat mýdlo, prací gel i některé potraviny.
Může vám připadat, že začít žít podle principů udržitelnosti je velmi náročné, protože je tady toho tolik, co můžete udělat. Ale pro udržitelný rozvoj je důležité začít klidně i po malých krůčcích, jako třeba zařadit jeden bezmasý den týdně. Také některé aplikace vám mohou pomoci vykročit k udržitelnějšímu životu. Podívejte se třeba na aplikaci Foodgroot, díky které můžete zjistit více o původu, složení a dopadu jednotlivých potravin v nabídce našich supermarketů. Nebo třeba aplikace Klima, která vám pomůže sledovat vaši uhlíkovou stopu.
Jinými slovy všichni řešíme, jak můžeme snížit svou uhlíkovou stopu. V našem článku se podíváme na to, jak můžeme bojovat proti změně klimatu na každodenní bázi, protože pokud jde o budoucnost naší planety. Každá maličkost se počítá.
Uhlíková stopa je ukazatel, který se používá k měření vlivu lidí, organizací nebo zemí na změnu klimatu. Jedná se o číslo, které ukazuje, kolik skleníkových plynů se uvolnilo přímo či nepřímo do vzduchu v důsledku činnosti konkrétní společnosti, životního stylu člověka nebo životního cyklu výrobku.
Čím větší uhlíkovou stopu konkrétní subjekt vykazuje, tím výrazněji přispívá ke změně klimatu a jeho důsledkům. Toto číslo v podstatě ukazuje, do jaké míry jsme ve využívání našich zdrojů konzervativní. Uhlíková stopa se měří v tunách oxidu uhličitého na osobu. Osobní uhlíková stopa se určuje na základě řady faktorů, takže existuje celá škála věcí, které můžeme v každodenním životě změnit, abychom snížili svůj dopad na životní prostředí.
Když přemýšlíme o uhlíkových emisích, okamžitě nás napadne doprava. Dle dat z Evropského parlamentu je doprava zodpovědná téměř za 30 % všech uhlíkových emisí v EU, přičemž za 72 % je zodpovědná pozemní doprava. Zde se nabízí jednoduché řešení, snažit se jezdit autem co možná nejméně a volit raději hromadnou dopravu, car-sharing, jízdu na kole nebo chození pěšky. Posledně zmiňované způsoby jsou navíc dobré i pro vaše zdraví.
Ale co když se bez svého auta neobejdete? I tak lze učinit kroky, které vám pomohou snížit vaši uhlíkovou stopu. Jednou z nich je volba vozu. Až si budete příště pořizovat nové auto, volte raději hybrid nebo elektromobil.
Své emise můžete snížit také tím, že budete autu poskytovat pravidelnou údržbu, např. nebudete jezdit na podhuštěných pneumatikách, které zvyšují spotřebu paliva. Tu může zásadním způsobem ovlivnit také styl jízdy: nepřekračování rychlostních limitů, brždění motorem a včasné řazení, to vše může přispět ke snížení spotřeby.
Když budete plánovat výlet nebo dovolenou, můžete rovněž uvažovat o snížení emisí. V posledních desetiletích došlo k obrovskému rozmachu turismu, který je jedním z hlavních příčin změn klimatu, a to v důsledku častých a delších cest, které výrazně zatěžují naši planetu. V současné době je letecká doprava zodpovědná za 12 % celkových uhlíkových emisí. Podle studie Evropského parlamentu to do roku 2050 bude až 22 %. Z individuálního pohledu mají zvláště krátké lety výraznou uhlíkovou stopu, dokonce vyšší než pozemní doprava na stejnou vzdálenost. Takže až budete příště plánovat svou dovolenou, zvažte, zda nezvolit nějakou domovskou destinaci či zemi, do které se můžete dopravit autem, autobusem nebo vlakem.
Zemědělství, potravinářství a přeprava potravin mají zásadní vliv na naše životní prostředí. Je proto důležité, abychom se při nákupu nebo při návštěvě restaurace vždy vědomě snažili, aby naše jídlo mělo co nejmenší dopad na životní prostředí.
Uhlíková stopa jednotlivých druhů potravin se velmi liší, ale obecně lze říci, že je nejlepší dávat přednost lokálním a sezónním potravinám. Výzkumy také ukazují, že vaření jídla doma má také nižší uhlíkovou stopu než návštěva restaurace.
Naší planetě rozhodně prokážeme službu, když se budeme snažit omezit spotřebu masa, jelikož uhlíková stopa živočišných produktů je vždy větší než u rostlinné stravy. A nejjednodušším krokem je snažit se jídlem neplýtvat.
A na co byste měli myslet, když kupujete oblečení, elektroniku, nábytek apod.? V první řadě se sami sebe zeptejte, jestli danou věc opravdu potřebujete. Další otázkou by mělo být, zda si danou věc nemůžete pořídit v dobrém stavu v second-handu nebo bazaru. Módní průmysl je jedním z nejrychleji rostoucích a zároveň nejvíce znečišťujících odvětví. To vedlo také ke vzniku tzv. pomalé módy, která povzbuzuje spotřebitele, aby kupovali eticky vyrobené oblečení nebo oblečení ze second-handu. Zároveň nabádá k redukci šatníku a doporučuje zbavit se přebytečných kousků. K tomuto účelu bylo vyvinuto i několik aplikací, kde můžete nenošené kousky nabídnout jiným zájemcům, např. Vinted nebo Remix.
Jak můžeme snížit svou uhlíkovou stopu v domácnosti? V České republice zodpovídají domácnosti za produkci 1,5 tuny CO2 na hlavu. Tyto emise můžeme snížit pomocí modernizací, zateplení, výměnou oken a dveří, ale také změnou určitých návyků, které mohou výrazně přispět ke snížení spotřeby energie v naší domácnosti:
Digitální stopa je často opomíjeným faktorem, který stále více přispívá k celkové výši emisí CO2. Nejedná se jen o množství digitálních technologií, kterými v současné době disponujeme a jejichž užívání lze efektivizovat např. nastavením jasu obrazovky, optimalizovaným napájením, uspáváním obrazovky při neaktivitě nebo ekologickou recyklací.
Ale je tu také obrovské množství dat, která zbytečně produkují CO2, ačkoliv se jedná o data nepotřebná. Proto udržujte ve svém digitálním prostoru pořádek. Pečlivě mažte e-maily a nepotřebná data. Minimalizujte používání cloudu. Tak můžete rovněž výrazně přispět ke snížení své digitální uhlíkové stopy.
Obecně mějte při práci v online prostoru a s daty na paměti, že méně znamená více, že malé soubory jsou lepší než velká data nebo že sledování v offline režimu je lepší než online.
Abychom snížili svou uhlíkovou stopu a svůj vliv na životní prostředí, je třeba se chovat zodpovědně a osvojit si jednoduché a efektivní návyky, díky kterým budeme schopni množství emisí CO2 snížit.
Pokud vás zajímá, jaká je vaše uhlíková stopa, můžete si ji spočítat prostřednictvím kalkulačky osobní uhlíkové stopy.
Přečtěte si:
Proč je udržitelnost dobrá nejen pro planetu, ale také pro vás
Jak automobily přispívají ke změně klimatu
Udržitelné cestování: Jak chránit naši planetu při cestách do zahraničí?
Podcast Stačí málo: „Rajčata nejsou muzejní exponát. Přestaňte zbytečně plýtvat jídlem i penězi.“